Sankt Andreaslogen Louise
Sankt Andreaslogen LOUISE i Odense blev indstiftet af Viseste Salomo Vicarius (Ordenens Stormester), Kronprins Frederik (VIII), den 20. november 1876 og påbegyndte sit arbejde på Sankt Andreas’ helgendag, den 30. november samme år, da Første Deputeret Mester, F.L.V. von Satterup, åbnede en lærlige-medbroderloge i det svenske system, der i løbet af 1850’erne var blevet indført som Den Danske Frimurerordens officielle gradssystem.
Flere af Sankt Johanneslogen Maria til de tre Hjerters medlemmer havde forud for LOUISEs oprettelse arbejdet i de såkaldte “skottegrader” i Sankt Andreaslogen CUBUS FREDERICI SEPTIMI, som dengang var den eneste Sankt Andreasloge herhjemme. CUBUS FREDERICI SEPTIMI var blevet stiftet i Helsingør i 1855, men flyttede til København to år senere. Det var imidlertid kun de færreste brødre fra provinsen, der havde mulighed for at rejse til hovedstaden, og stadig flere italesatte med tiden behovet for en Sankt Andreasloge i provinsen. Deres ønske blev således opfyldt i 1876.
I forbindelse med oprettelsen af LOUISE besluttede Ordenens ledelse, at der ikke måtte opføres andre Andreasloger i landet inden for de første 10 år. Sankt Andreaslogen i Odense, der fik til huse i den netop ombyggede logebygning i Albanigade, opfyldte altså ikke blot mange brødres længe nærede ønske om at arbejde med Ordenens højere grader nær deres bopæl, den fik også de bedste organisatoriske startbetingelser. Den blev da også en succes fra begyndelsen. Straks efter indstiftelsen affilierede 40 Maria-brødre, der tidligere havde været medlemmer af CUBUS FREDERICI SEPTIMI, således til LOUISE, og ved afslutningen af det første arbejdsår talte den nye Sankt Andreasloge hele 83 medlemmer. Brødre fra hele provinsen, herunder Vestsjælland og Lolland-Falster, strømmede til arbejdet i Odense i et sådant omfang, at LOUISE stort set ikke kendte til enkeltoptagelser og -forfremmelser i de første mange år.