Sankt Andreas Instruktionslogen Buris
Sankt Andreas Instruktionslogen Buris blev indviet den 26. september 1964.
89 brødre fra Struer, Holstebro, Lemvig, Bøvlingbjerg, Ringkøbing, Herning og Brande tegnede sig som stiftere og medstiftere af logen. Ordførende Mester i Sankt Johannes Logen Tuta Vallis, Broder Westy Hald og logens styrelse, udpegede den første Ordførende Broder, Carl Vilhelm Jensen, og den 13. marts 1964 oprettedes logen. Ordenens Stormester (V.S.V.) resolverede, at logen måtte føre navnet “BURIS”. Logen skulle have domicil i Ordensbygningen i Holstebro og skulle underlægges Sankt Andreas logen “De Fire Roser” i Aarhus. Fra den 15. september 2011 er “BURIS” underlagt den dengang nyetablerede Sankt Andreas loge “KRONEN TIL LYSET” i Herning.
At logen fik navnet “BURIS” tog udgangspunkt i den nære tilknytning til stifternes moder loge “Tuta Vallis”, der er opkaldt efter Tvis Kloster. Således fortælles, at Prins Buris, som var af kongelig æt, en dag i 1163 – i overværelse af Kong Valdemar sammen med to bisper, tre abbeder og adskillige stormænd – overdrog sit fædrene gods til cisterciensermunkene. Disse munke opførte et kloster i “Den trygge dal” og gav det navnet “Tuta Vallis”. Buris var ægtesøn efter Svend Estridsen, men fik et tragisk endeligt, og ligger begravet sammen med Kong Valdemars søster Kirsten (Liden Kirsten) ved Vestervig Kirke i Thy.
Som logens devise antog brødrene udtrykket “Nosce te ipsum” – “Kend dig selv”, et meget rammende udtryk for hele ordenslæren, idet man havde en stærk bevidsthed om formålet defineret således: “Vi skal arbejde med vor sjæls forædling, og gennem selverkendelse, tolerance og næstekærlighed søge en nærmere forening med vort ophav”. I løbet af et logeår afholdes 8 møder med gode instruktører – både fra egne rækker, og fra loger primært i vort nærområde. Instruktørerne er hver i sær med til, at gøre hver enkelt logeaften til noget unikt ved, at berige brødrene med gennemtænkte instruktioner. Her igennem bliver instruktionslogen et sted, hvor den enkelte broder, kan hente viden og større indsigt i det frimureriske tankesæt. En mesterlære i at blive bedre til, at udføre et “vinkelret arbejde”.
Logen har gennem årene haft et stadigt stigende antal medlemmer, som nu har stabiliseret sig omkring 215 brødre. Medlemmerne kommer fra de 4 Sankt Johannes Loger: Tuta Vallis, Holstebro, Hardia, Herning, Concordia, Skjern og Cirklen, Skive.
Fra 1964 til 2019 har logen i alt haft 10 Ordførende Brødre (den nuværende er således logens 11.). Alle har med stort engagement ydet en fornem indsats for at tilrettelægge, og lede arbejdet med Andreas frimureriet i det midt- og vestjyske område.