Den danske Frimurerordens logebygning i Odense ligger i Albanigade 16. Bygningen er fællesdomicil for logerne i Odense.

I 1743 stiftedes den først frimurerloge i Danmark. Allerede i 1750-erne blev der dyrket frimurersammenkomster på Fyn, startende med nogle frimurermøder på herregården Fjellebroen på Sydfyn.
Den første rigtige loge uden for København blev i 1775 grundlagt i Odense. Logen hed Sankt Knud til den Gyldne Lindorm. Denne loge fik dog en kort levetid, idet den blev nedlagt i 1783 på grund af manglende medlemmer, dårlig økonomi og officersmedlemmers fraflytning.

Den 3. april 1791 stiftedes logen Maria til de tre Hjerter. Denne loge er i dag landets største loge med ca. 530 medlemmer. MARIA var indtil 1856 den eneste loge vest for Storebælt.

I de første 48 år efter stiftelsen holdt MARIA til i bogtrykker Chr. Iversens gård, nuværende Vestergade 51. (Fengers Herremagasin, men en anden bygning end i dag).

Fra 1837 havde man lejet bagbygningen til Hotel Postgården i Overgade. Omtrent hvor politigården nu ligger i Hans Mulesgade.

I 1865 talte logen 150 medlemmer, og der gik kun et par år, før man nåede 200.

Pladsen i de lejede lokaler på Hotel Postgården var ved at være for trang; dertil kom, at lokalerne var beliggende over stalden, og det var ikke altid lige behageligt.

I 1867 købte brødrene en grund på 11.000 m2 – beliggende syd for åen, ved Albanigade, hvor der på daværende tidspunkt var ved at ske en byudvikling. Grunden blev handlet for 3.600 rigsdaler.

Arkitekt C.V.F. Lendorf

Arkitekt C.V.F. Lendorf

Logebygningen på Albanigade 16 blev tegnet af arkitekt C.V.F. Lendorf. Bygningen blev indviet den 5. april 1870 .

I 1874 blev der bygget til for at kunne få plads til en Sankt Andreasloge – som blev stiftet i november 1876. (LOUISE)

I 1881 opførtes der yderligere en tilbygning indeholdende Kapitellogen. Den første kapitelloge i provinsen – Provinsiallogen i Odense (PLO) – blev således stiftet i Odense den 23. november 1881.

Logebygningen som den så ud oprindeligt

Logebygningen som den så ud oprindeligt

Bygningen i Albanigade har siden dannet ramme for logearbejdet i Odense, om end der gennem tiden er foretaget mange bygningsændringer ved tilbygninger, ombygninger og renoveringer.

I 1931 blev der økonomi til en ny spisesal og køkken, og den gamle spisesal blev indrettet til vandrehal.

Under 2. Verdenskrig var logearbejdet indstillet fra marts 1943 til oktober 1945. Tyskerne beslaglagde ikke logebygningen, fordi forudseende brødre havde fyldt bygningen med skolemøbler.

I 1881 opførtes der yderligere en tilbygning indeholdende Kapitellogen

I 1881 opførtes der yderligere en tilbygning indeholdende Kapitellogen

I 1965 opførtes en tilbygning med blandt andet kontorer og det nuværende bibliotek.

I 2003 foretoges en gennemgribende om- og tilbygning, hvor der blev plads til en elevator samt Carl Friis Salonen, hvor frimurerbrødre kan mødes uden for almindelig logetid. Etagearealet er herefter 3.615 m2 .

Vi synes selv, at vi har en rigtig dejlig bygning – som danner en flot ramme omkring det logearbejde, hvis skønhed giver bygningen sin virkelige udsmykning.

Information og medlemskab

Interesserede inviteres til at deltage i et uforpligtende informationsmøde, hvor der vil blive orienteret om frimureriets historie, Den Danske Frimurerordens formål og organisation samt om forhold ved medlemskab, herunder kontingent.

Der vil blive gennemført en rundvisning i en del af bygningen, og der vil være lejlighed til at stille spørgsmål.

Vi lægger vægt på, at kommende brødres livsledsager er med i beslutningen om et medlemskab af Ordenen. Derfor ser vi helst, at interesserede tager ægtefælle/samlever med til informationsmødet.

Der afholdes informationsmøder flere gange om året. Se tidspunkter og se, hvordan du kan tilmelde dig, her.

Frimurerloger i Odense

Der er én arbejdende Sankt Johannesloge – altså en loge, der kan optage nye brødre – der har hjemsted i Odense: Sankt Johanneslogen Maria til de tre Hjerter. Her er mulighed for at læse mere om denne og de øvrige loger, der arbejder i Odense:

Provensiallogen i Odense
Sankt Andreaslogen Louise
Sankt Johanneslogen Maria til de tre Hjerter
Odense

FRIMURERLOGEN
Albanigade 16
5000 Odense C
Tlf: 66 11 64 93

© Alle rettigheder forbeholdes - Den Danske Frimurerorden